MENÜ

Belső fény

Fényt az életbe!


A fény alapszükséglet a létezéshez, a növényekhez hasonlóan mi sem tűrjük jól, ha nem ér elegendő napfény bennünket. A fény hiányával különösen a kontinentális éghajlati övben szembesülhetünk télen, kiváltképpen azok, akik a mindennapjaikat négy fal között élik, márpedig társadalmunk nagy hányada otthon, az irodában vagy az iskolában ül egész nap. Ráadásul a bevásárlást is sötét helyen, természetellenes megvilágításban intézzük, tehát minden okunk megvan arra, hogy az egész telet depresszióban töltsük.


Káros hatások


A szervezetünk ha nem kap elég fényt, elkezdi gyorsabban lebontani a szerotonin nevű hormont, amelynek hiánya egyenesen depresszióhoz vezet. A szerotonin csökkenésével megemelkedik a melatonin szint, aminek köszönhetően levertnek és aluszékonynak érezhetjük magunkat, hiszen ez a hormon felel az alvás és az ébrenlét ciklusáért.

A fény nem csak lelkiekben jó, hanem a szervezetünk belső működésére is pozitív hatással van, enélkül az anyagcsere folyamatok lassulnak, a vérnyomással gondok lehetnek, a hormonszintek felborulhatnak és a test méregtelenítő mechanizmusát is csorba érheti. Mindezek testi tünetekkel járnak, és így télen megnőnek a pajzsmirigy működés rendellenességéből fakadó panaszok, gyengül az immunrendszerünk, és ez időtájt a vérkeringés miatt megnő az infarktusok száma is.


Egészséges fény


A megfelelő fénymennyiség pótlásának kutatása során derült ki, hogy a fehér fény a legkárosabb az egészségünkre, mert a stresszhormonokat működésre ösztönzi a vérben, a tobozmirigyeket megzavarja, melyek együttes hatására ingerültebbek, idegesebbek és fáradtabbak leszünk. Sajnos ilyen fénnyel vagyunk körbevéve gyerekkorunktól kezdve - hála a neon világítás korszakának.

További kísérletek kellettek ahhoz, hogyan is oldhatnák meg a tengeralattjárókon élők természetes fényigényét, és ráébredtek arra, hogy létezik mesterséges, mégis egészséges fény, mely közel olyan jótékony az emberi szervezetre, mint az éltető napfény.

A NASA által kifejlesztett teljes spektrumú mesterséges fény egyáltalán nem káros a szervezetre, sőt, akár a hajhullás kezelésére és az anyagcsere betegségekre is alkalmazható. A kutatások mára odáig jutottak, hogy már mindenki számára hozzáférhetőek a természetes fényt kibocsátó fénycsövek, ilyenek a biofénycsövek és a nappali fényt pótló fénycsövek. Ezek mindegyike egészséges a testre.


Fényterápia


Az infraszaunában is tapasztalhatjuk azt, hogy bizonyos fények, színek a meleg levegővel együtt megnyugtatóak a lelkünkre, nem beszélve arról, hogy sejtszinten segítik a szervezet méregtelenítését. A vörös infraszauna a bőrbetegségekre, az állandó fáradtságra és az ízületi gyulladásokra terápiás céllal használva alkalmas, hiszen egészen behatol az izmokba és a szövetekbe, így gyorsítva a vérkeringést és az oxigénáramlást.

Létezik már az úgynevezett napsugárszauna is, mely az egészségesebb életmód kialakításához nyújthat segítséget. A szaunán túl fényterápiával is pótolhatjuk a napfény hiányát, melynek erőssége és használata a testi panaszoktól függ. Az úgynevezett Bioptron lámpákat sokáig nem ismerték el a gyógyászatban, majd áttörést jelentett a természetgyógyászat támogatása, ahol ma is előszeretettel javasolják betegeiknek e gyógyszerek helyetti megoldást.

A lámpák nem olcsók, és számtalan fajtájuk létezik, így érdemes utánanézni, melyik típust ajánlatos alkalmazni panaszainkra. Alkalmazása egyszerű, a bőr fölé kell helyezni a használati utasításban leírt ideig. A fény által kibocsátott energia az alsóbb bőrrétegekbe hatol, majd az érrendszerben és a szövetekben indít el biológiai reakciókat, melynek hatására felgyorsítja a test gyógyulási folyamatait. Emiatt sokan a sebek gyógyítására használják. A színes fényt kibocsátó lámpák más-más betegségekre alkalmazhatók.


Belső fény


A bennünk lévő anyagcsere folyamatokat a DNS láncunkban élő úgynevezett belső fény vezérli, melyet Dr. Fritz-Albert Popp nevű biokémikus fedezett fel. E vizsgálat eredménye szerint a DNS a belső fényének köszönhetően képes a szervezetben betöltött funkcióját ellátni, ám ehhez folyamatosan meg kell újulnia. E megújuláshoz a táplálkozás minősége és a szemen át beszűrődő fény fajtája is fontos. A nyári napon eltöltött órák száma erre kiváló, télen a fényterápiák segíthetnek a DNS funkciójának betöltésében.

A napfényből áradó UV sugárzás egy része elemi szükségletünk, melyet télen szoláriummal pótolhatunk. E készülék egészségessége vitatott, az azonban biztos, hogy kis mértékben a lélekre és a szív- és érrendszerre csak jó hatással van. Az UV fokozza a szervezet D vitamin termelését és az ízületi panaszokat is hatékonyan javítja, ám csak kis mértékben, hiszen kóros használata rákos daganatokat okozhat. A fényterápia kiegészítőjeként depressziós időszakban segítség lehet a virágterápia is, együttesen alkalmazva pedig biztosan megszüntethető a rossz hangulat és levertség.


Bach virágterápia


A stressz a legjobb példa arra, hogy a lélek és a test mennyire együttműködnek egyes betegségek kialakulásában. Az ép testben ép lélek elmélet nem új keletű, Dr. Bach is ennek szellemében dolgozta ki a virágterápia elméletét és gyakorlati alkalmazását hetven évvel ezelőtt, melynek lényege a virágok eszenciáinak lelkünkre gyakorolt pozitív hatásai.

Ha belegondolunk, hogy egyes virágok, gyógynövények milyen betegségekre jók, akkor egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük a virágelmélet lényegét. E szerint a lélekben eluralkodó diszharmónia a gyengeséggel, félelemmel, önbizalomhiánnyal, határozatlansággal és türelmetlenséggel jelenik meg, melyek károsan hatnak lelki egészségünkre, és később testi betegségeket is generálhatunk magunknak.

A Bach módszer szerint harmincnyolc virágeszenciából a szakértők elkészítik a megfelelő keveréket, ami akár hat összetevőből is állhat. Mindezt egy személyes konzultáció előzi meg, melyben fel kell fednünk, mi a problémánk önmagunkkal. A virágterapeuta személyre szabott keveréket készít el, melyet naponta cseppek formájában kell szedni. A terápia akkor a leghatásosabb, ha más kezeléssel együttesen alkalmazzuk, legyen az kineziológia, pszichoterápia vagy méregtelenítő kúra.

A fényterápiás módszerek nem helyettesíthetik a mozgást a szabadban, azaz a természetes fény szükségletét száz százalékosan. Akár még rossz időben is érdemes sétálni, hiába nem süt a nap, fényre mindig szükségünk van.

Hírek

 • Társ oldalak

 • A forrás

   

   

  Ez a honlap ezzel a kíváló szerkesztővel készült!

 • A fény

  Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szomorú és megdöbbentő eredménye szerint: az emberek többsége életének kilencven (90) százalékát négy fal között éli le- otthon, bevásárlóközpontokban, iskolában, s a munkahelyén. A napfény, vagy a  napfény típusú bőrközeli fényforrás hiánya nemcsak stresszt okoz, de hosszú távon az állandó bezártság egészségügyi problémákhoz vezethet.

  Szervezetünk érzékenyen reagál a fényre és a sötétségre. A nyári hónapokban a napsütéses órák száma háromszor annyi, mint télen. Sötétben pedig a test egy melatonin nevű hormont termel, mely levertséget, álmosságot okozhat. Télen, napfény hiányában növekszik a melatonin termelés, így egész nap fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat.

  Éppen ezért napjainkban számtalan betegség kezelésére alkalmazzák a fényterápiát. A korábbi módszerekkel szemben veszélytelen, és várandósság idején, illetve gyermekkorban is alkalmazható.

Asztali nézet