MENÜ


Reflexológia polarizált fénnyel
Energiaáramoltatás kézjógával (mudrák)

A reflexológia

A reflexológia ősi tudásra épül, a test reflexzónáinak masszírozásával, a reflexpontok nyomásával és (ma már tudjuk) intenzív fénystimulálással is harmonizálja a szervezet energia-ellátását.

A reflexológia eredete ötezer évvel ezelőtti Kínába vezethető vissza de találkozhatunk vele egyiptomi sírkamraábrákon, valamint inka oltárképeken is, ahol lejegyezték, mely betegségekre milyen zónákat kell masszírozni.

Alapja, hogy a test bizonyos területein, - például a kézen, talpon, arcon és a fülön-, megtalálható az egész test minden egyes szervének ingerületi vetülete, és a testfelületen a bio-energiánk áramlásának vonal és pontrendszere. Ha ezeket a szervzónákat pontokat  masszírozzuk, vagy fényterápiával kezeljük javíthatjuk a zónának a megfelelő szerv, vagy testtájék egészséges energiaellátását.

Ha valamelyik szervünk megbetegedett, a szervnek megfelelő reflexzóna, energiapont nyomásra érzékennyé válik, a kezelésekkel, feloldjuk az energia áramlását akadályozó ponton a feszültséget, igy a szervezet működése helyreáll, beindul az öngyógyító mechanizmus.

A XX. század elején William Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész kezdte újból alkalmazni a gyógymódot - zónaterápia néven. A testet tíz részre osztotta, és a megfelelő pontokra gyakorolt nyomás által ért el gyógyhatást. Követői később már többnyire a lábra összpontosítva dolgoztak. - A lábfej önmagában is teljes rendszer, megtalálható rajta valamennyi reflexpont. A polárfény-terápia alkalmazása ma újra ráirányítja a figyelmet a többi reflexzónára is.

Például fülfájásnál, a lábfejen levő fül reflexpontjainak masszírozása esetén enyhe fájdalmat érzünk a fülnek megfelelő ponton, de a kezelés során, szépen kilazul a reflexpont fájdalma, és ezzel együtt  a fülfájás is enyhül. A reflexzóna-masszázs és fényterápiás kezelés során a szervzónákat aktivizáljuk.

Reflexológia célja:

Az  egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. A feszültség csökkentése, újra működésbe hozni, revitalizálni, regenerálni, gyógyítani az egész szervezetet, valamint az egész rendszer harmóniájának és kiváló egészségi állapotának helyreállítása természetes módon.  Tenyér a talp a fül és az arc masszírozásával, majd (vagy) fényterápiás kezelésével, rendkívül gazdag érzőideg ellátásuk révén s központi idegrendszerre és a belső szervekre hatást lehet gyakorolni. A reflexterületek ingerlése mintegy ingerzuhatagként éri  a központi idegrendszert, minek folytán különböző aktiváló és gátló jelenségek jönnek létre.

A hatásmechanizmus két irányban működik, a lábat ért káros ingerek ugyanis visszahatnak a szervekre. Vannak egyperces, kétperces, ötperces zónák, ez azt jelenti, hogy maximum ennyi ideig lehet őket masszírozással stimulálni. Olyan zóna azonban nincs, amelynek a tízórás ingerlés jót tenne, márpedig ha egész nap "talpon vagyunk", a kényelmetlen cipő és a rossz terheltség folyamatos nyomást gyakorol bizonyos területekre, az állandó ingerlés pedig hosszú távon a megfelelő szervek biokémiai elváltozásaihoz vezet.

A talpon megjelenő bőrkeményedés pontosan a helytelen terheltség kivetülése: a talp "odanöveszt" egy pajzsot, védelmet nyújtva az ott levő szerv zónájának. Egy rossz cipő okozta bőrkeményedés tehát nemcsak a talp problémája, hanem a szervé is.

A fényterápiás alkalmazásnál elegendő egy-egy zónát egy két percig közelről megvilágítani. Ha érzés szerint kellemes a kezelés, az időt lehet fokozni, nincs káros hatás.

A reflexzónakezelés gyógyító működése:

- serkenti a vér- és a nyirokkeringést, az utóbbin keresztül erősíti az immunrendszert

- elősegíti a salakanyagok kiválasztását, a szervezetből való eltávolítását

- szabályozza a hormontermelő mirigyek működését

- fájdalomcsillapító hatása van

- elősegíti a testenergiák egyenletes áramlását, ezáltal a szervek megfelelő működését.

Egy- egy reflexpont vagy terület érzékenysége, fájdalma azt jelenti, hogy a hozzátartozó belső szervben funkciózavar vagy megbetegedés áll fent. A reflexológusok szerint betegség akkor következik be a szervezetben, ha a test energiacsatornái elzáródnak, és az energiablokkok akadályozzák egyik vagy másik terület, szerv működését. Ha egy reflexpont érzékeny, esetleg fáj, az arra utalhat, hogy a hozzá tartozó szerv beteg, vagy felborult benne az egyensúly.

Az érzékenység mellett intő jel lehet még a salakanyag-lerakódás, mely leggyakrabban a helytelen táplálkozás vagy életmód következményeként hagy nyomot talpunkon. Ilyenkor a káros anyagcseretermékek nem tudnak természetes úton távozni a szervezetből, és felhalmozódnak a reflexzónákban. A fény reflexológia sejtszinten is segít a problémák megoldásában.

A tapasztalt szakember a fájdalmas területek kitapintásával képes megállapítani a páciens betegségeit, megtalálni hibásan működő szerveit. A diagnózisban segít, hogy a reflexterület elváltozása mindig arányban van az energiazavar nagyságával, fennállásának időtartamával és az általa okozott szervi elváltozás mértékével. A tapintást, keresést mi magunk is megtehetjük a segédanyagok segítségével, és kezelhetjük a fájdalmas területeket fényterápiával.

 

A mindennapos infra, vagy polár-fényterápiás kezelés (akár két talpmaszírozás között)  a laikusok részére is lehetővé teszi a reflexpontok energetizálását, és a káros folyamatok hatásának csökkentését.

 

A láb reflexzónái:

Az övezeti felosztás megkönnyíti a szervek beazonosítását a lábon. Függőleges övezetek a fejtől lefelé átvonulnak a testen és a lábon.
Számuk egyformán 5-5 a test két oldalán, a lábon és a kézen. A függőleges felosztás megfelel a talp ujjainak, segít a tájékozódásban, mert testen található szerv ugyanabban a hosszanti zónában van a lábon is.
A vízszintes övezetek száma három, azaz két vonallal osztjuk fel a testet és a lábat. Az első vonal a vállöv felső területén húzódik, a második az öv derék vonalán.

I. övezet: a lábon a jobb és bal láb alapizületei és a lábujjak: ide tartozik a fej, a fejen levő szervek. Itt hasonlóan a piramis pályához kereszteződés tapasztalható.

II. övezet: a vállöv alatt és a derék öv feletti rész szervei, ez a lábon a lábközépcsontoknak felel meg: mellüreg, gyomortáj, tüdő, szív, máj, stb.

III. övezet: a gyomor öv alatti rész, ami a lábon a lábtő csontok területe: hasi medence szervei, nemi szervek. A jobb testfélen levő szervek zónái a jobb lábon, a bal testfélen levő szervek zónái a bal lábon találhatók. A középen elhelyezkedő szervek zónái a talp belső oldalán, illetve mindkét talpon helyzetüknek megfelelően megtalálhatók. 

Például a felszálló vastagbél a bal lábon, a haránt vastagbél mindkét lábon, a leszálló vastagbél a jobb lábon található meg.

Kivételt képez a szív, amely a bal talpon található, de kiegészítő zónája a jobb talpon van. A páros szervek mindkét talpon megtalálhatók: vese, szem, petefészek. Vannak mélyebben fekvő és a felszínhez közelebbi zónák, így alakulnak ki a zóna átfedések. A fejen levő szervek zónái kereszteződnek a talpon is. A reflexzónák a bokacsont fölött négy haránt-ujjnyira húzódnak föl a lábszáron: alsó végtagok reflex zónái találhatók itt.

Nyirokpangás megszüntetésére is hat a fényterápia

A nyirokkeringésben a nyirok áramlását szabályozó szívhez hasonló pumpa nem létezik, ugyanakkor az izmok mozgása képes a nyiroknedv továbbítására. Mozgáshiány következtében a nyirok nehezebben áramlik tovább – ez az egyik oka annak, hogy a szövetekben az elszállítandó salak pang és lerakódik. A bőrfelszín alatt  különleges diagnosztikával a termovízió segítségével gyakran láthatók „nyiroktócsák”, melyek rossz nyirokkeringésre és mozgáshiányra utalnak. Az intenzív fénykezelés a nyirokrendszert is aktivizálja.

 

Reflexzóna és energiapont térképek

  

  

 

nagy méret > kép megynyitása új ablakban 

Fényterápiás kezelési technikák

A kezelési technikát, a javasolt kezelési helyeket, és a várható hatásokat bemutató testtérképeket a lámpák tartozékaként adjuk. Ez a tudás legalább olyan értékes mint a technikai eszközök. A fent említett reflexológiai gyakorlatból a fényterápia szempontjából kiemelkedik az energiavonalak, energiapontok kezelése, amelyre néhény példát bemutatunk az energiapontok oldalunkon.

 

Kiegészítő terápiák

 

Mudra, kézjóga (feszítés és lazítás)

A mudrák Különleges energiablokk oldó egészség-technikák. A mudra szóhoz sok fogalom. kapcsolódik. Mudrának neveznek egy gesztust, egy misztikus kéztartást, vagy egy szimbólumot. Vannak szemállások, testtartások, légzőtechnikák is, melyeket így neveznek. Ezek képiesen jelenítenek meg egy tudati folyamatot. És fordítva is igaz.

A mudrák agyunk, illetve lelkünk meghatározott területeire hatnak, de természetesen a testre is. A mudra gyakorlatokat érdemes összeházasítani a fény reflexológiai kezelésekkel, így a hatékonységot a többszörüösére lehet növelni.

Ujjaink összeérintésével, keresztezésével, begörbítésével hatékonyan befolyásolhatjuk testünket és szellemünket. Ujjaink jógájának is nevezhetjük. A kézmudrák megerősítik akaratunkat, mert befolyással vannak a testre, szellemre és lélekre. Ezek a mudrák hatékony segítők lehetnek, hisz segédeszköz nélkül, szinte bárhol végezhetőek.

Hogyan hatnak a mudrák? Több síkon is hatnak. Testi síkon, melyhez a durva anyagi energiák tartoznak, valamint több finomanyagi síkon is. A kéz minden részén vannak reflexzónák. Ezek a test és az agy megfelelő részéhez kapcsolódnak.

Helyes gyakorláskor, mintha 2 mágnes tartaná össze az ujjakat. Az ujjak egymásra ható nyomása finom legyen. Ellazult állapotban végezzük. Kellemes környezetben végzett mudragyakorlatok eredményesebbek. Fáradság érzetekor, javasolt a rövid szünet, - leengedett kezekkel. Majd folytassuk a gyakorlatot. Legyen a mudra gyakorlata egy szertartás, - egy gyógyerejű szertartás. Egészségünkért - a betegségek ellen.

Minden ujjbegyünkön, ujjpercünkön, ujjunkon, az egész kezünkön ott található az egész testünk, lelkünk, szellemünk. Tehát ujjaink és kezünk révén, testünk minden részére tudunk hatni.

 • A kéz, közvetlenül a nyakra van hatással. A kéz mozgékonysága összefügg a nyak mozgékonyságával. A kézgyakorlatok oldják a nyaki feszültséget!

 • A szétterpesztett tíz ujj, tágítja a mellkasi csigolyákat, így több levegőt tudunk felvenni!

 • Ha nem tudjuk teljesen ujjainkat kinyújtani, az szívkörnyéki feszültségre utal, - szívbetegség és csontritkulás előhírnökeként!

 • A kéz könnyed begörbülése jelzi, hogy a tüdőbe - különösen a széleire -, nem jut elég mennyiségű levegő, így a salakanyagok lerakodása könnyebbé válik.

Fordítsuk figyelmünket a kéztartásra és a légzésre. 10 - 15 lélegzetvétel után rátérhetünk a pozitív megerősítésre. Mindig pozitívan gondoljunk az aktuális témára. A nagyobb hatás kedvéért, alkalmazzunk segítő eszközöket. Tehát, hallgassunk zenét, énekeljünk, táncoljunk. A színek, kövek, illatok használata is nagyon jó. Ezeket ne váltogassuk sűrűn. Tudatalattink nagyon jól reagál az ismétlésre.

 

Íme néhány gyakorlat képekben:>>>

 

-------------------------------------------------------------------

Források:

Energiavonal áramoltatása (könyv)

  

Hírek

 • Társ oldalak

 • A forrás

   

   

  Ez a honlap ezzel a kíváló szerkesztővel készült!

 • A fény

  Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szomorú és megdöbbentő eredménye szerint: az emberek többsége életének kilencven (90) százalékát négy fal között éli le- otthon, bevásárlóközpontokban, iskolában, s a munkahelyén. A napfény, vagy a  napfény típusú bőrközeli fényforrás hiánya nemcsak stresszt okoz, de hosszú távon az állandó bezártság egészségügyi problémákhoz vezethet.

  Szervezetünk érzékenyen reagál a fényre és a sötétségre. A nyári hónapokban a napsütéses órák száma háromszor annyi, mint télen. Sötétben pedig a test egy melatonin nevű hormont termel, mely levertséget, álmosságot okozhat. Télen, napfény hiányában növekszik a melatonin termelés, így egész nap fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat.

  Éppen ezért napjainkban számtalan betegség kezelésére alkalmazzák a fényterápiát. A korábbi módszerekkel szemben veszélytelen, és várandósság idején, illetve gyermekkorban is alkalmazható.

Asztali nézet