MENÜ

A gyógyhatás folyamata (ábra), fogalmak

Gyógyhatás

Az intenzív  fény gyógyító hatásai bonyolult biofizikai és biokémiai folyamatokon keresztül valósulnak meg. A tesfelszin közelében (1-2 cm) számos  változást indukálnak. Az érintett területek  sejtjeinek, szöveteinek megújulását, az testenergiák áramlását segítik elő, ezen keresztül kihatással vannak a teljes szervezet működésére.

Az intenzív, bőralá behetoló fény:

 • Tágítja a hajszálereket, nyirokereket, aminek következtéban javul a vérkeringésés a méregtelenítés. Ennek köszönhetően gyorsulnak a gyógyulási folyamatok, több oxigén kerül a szövetekhez, és a gyorsuló anyagcsere eltávolítja a salakanyagokat.
 • Elősegíti a prokollagén képződést. A kollagén a bőr ereje és rugalmassága szempontjából az egyik legfontosabb összetevő. Külső tényezők gyorsítják a kollagén veszteséget, ezért nagyon fontos ennek visszapótlása. A külső anyagok ezt csak részben teszik meg, nem épülnek be a sejtekbe,
 • Erősíti az RNS és a DNS szintézist. Ez segíti a sérült sejtek még gyorsabb helyreállítását.
  Növeli a fibroblasztok aktivitását, ami a szövetek helyreállítási folyamatát célozza. A fibroblasztok jelentik a kapcsolatot a szövetek és a képződő kollagén rostok között.
 • Stimulálja a szöveteket, ami fontos a sebek, sérülések, hegek, és a gyulladások gyógyulásához.
  Gyorsítja az ATP lebomlását, ami a sejtek legfontosabb energiahordozói. Az ATP biztosítja a sejtreakciókhoz szükséges kémiai energiát
 • Növeli a nyirokrendszer aktivitását. Az ödéma két fő komponense a folyadék és a fehérje, amit a limfociták szállítanak a beteg területre, A limfociták aktivitása a fényterápia hatására megduplázódik. Mivel erősödik a vérkeringés is az ödéma gyógyulása sokkal gyorsabb.
 • A érintett területen jelentősen csökkenti a fájdalmat. A testbe belépő fotonok negatív ionokat jelentenek.
 • A test felületén lévő sejtek pozitív ionokat, mint pl Ca+ küldenek. Ezek az ionok játszanak szerepet az idegi közvetítésben, ami hatására csökken a fájdalom.
 • Növeli a fagociták aktivitását (phagocytosis), ami a sérült sejtek helyreállítását segítik. Ez fontos része a gyulladások csökkentésének. A fertőzéseket csökkenti és tisztítja ezeket a területeket
 • A kémiai reakciók következtében hőhatáshoz hasonló folyamatokat vált ki, aminek hatására elpusztulnak a baktériumok és a vírusok.

Az intenzív fényterápia főbb alaklmazási területei:

 • Fájdalomcsillapító (analgetikus) hatás: annak köszönhetően jön létre, hogy a fényenergia  hatása csökkenti az idegsejtek érzékenységét azon a helyen, ahol áthalad a polarizált fény (1-2 cm). Erősebb fájdalmak esetében fokozza az endogén opiátok kiválasztását, és szokatlanul magas hatékonysággal csökkenti a fájdalmat.

 • A gyulladásgátló hatás:a polarizált fény aktiválja azokat a természetes összetevőket (fagociták), amelyek részt vesznek a gyulladás megszüntetésében. Nagy jelentősége van annak is, hogy a fénygyógyászat támogatja a vérerek kitágulását, gyorsítja az anyagcserét és ezzel fokozódik a szervezet saját immunrendszerének a reakciója.

 • A sebgyógyító hatás: a nagyobb mennyiségű fényenergia jelentős mértékben támogatja és meggyorsítja a sejtek és a sérült szövetek megújulását és egészséges fejlődését. Ennek alapvető jelentősége van a szervezet épségének a megőrzésében.

Az intenzív fényterápia hatáslépcsői:

 • a sejten belül - sztereokémiai változásokat idéz elő a molekulákban, meggyorsítja a prokollagén és a fehérjék szintézisét, az oxigéncserét és a redukciós oxigénfelvételi folyamat aktiválását (antitoxikus hatás). Megváltoztatjai a sejtek elektromos mezőjének a potenciálját, módosítja a sejtmembrán potenciálját,

 • a szövetekben - megváltoztatja a sejtközi folyadék pH-értékét, javítja a szövet újraéledését

 • a szervekben - normalizálja a működésüket,

 • a szervezetben - komplex adaptív, neuroreflektorikus és neurohumorális reakciókat vált ki, amelyek az egészség, a testi ellenállóképesség és a közérzet javulásához és megtartásához vezetnek.

 

 

 

 


Hírek

 • Társ oldalak

 • A forrás

   

   

  Ez a honlap ezzel a kíváló szerkesztővel készült!

 • A fény

  Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szomorú és megdöbbentő eredménye szerint: az emberek többsége életének kilencven (90) százalékát négy fal között éli le- otthon, bevásárlóközpontokban, iskolában, s a munkahelyén. A napfény, vagy a  napfény típusú bőrközeli fényforrás hiánya nemcsak stresszt okoz, de hosszú távon az állandó bezártság egészségügyi problémákhoz vezethet.

  Szervezetünk érzékenyen reagál a fényre és a sötétségre. A nyári hónapokban a napsütéses órák száma háromszor annyi, mint télen. Sötétben pedig a test egy melatonin nevű hormont termel, mely levertséget, álmosságot okozhat. Télen, napfény hiányában növekszik a melatonin termelés, így egész nap fáradtnak, álmosnak érezhetjük magunkat.

  Éppen ezért napjainkban számtalan betegség kezelésére alkalmazzák a fényterápiát. A korábbi módszerekkel szemben veszélytelen, és várandósság idején, illetve gyermekkorban is alkalmazható.

Asztali nézet